Veteriner Hekimi
İnsan beslenmesinde hayvansal kökenli gıda maddelerinin başında süt ve süt ürünleri gelmektedir. Artan dünya ve ülke nüfusunun besin madde ihtiyaçlarının karşılanmasında her geçen yıl ortaya çıkan yetersizlik, başta tarım ve hayvancılık sektörünün üretimdeki verimlilik sorunlarını sürekli tartışmaya açık tutmaktadır.
Süt ineği yetiştiriciliğini ekonomik kılan öncelikli neden döl ve süt verimidir. Birbirine bağlı bu iki hayvansal üretim “koruyucu hekimlik” anlayışı ile birleştirilerek “endüstriyel yetiştiricilik” modeline geçildiği takdirde, sürekliliği sağlanarak “gıda güvenliği” ve “ekonomik hayvancılık” ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla ineklerin süt ürettiği organ olan “meme”, “meme sağlığı” ve “sağım hijyeni” kavramları çok daha anlamlı hale gelmektedir.
Normalde ineklerin kendi yavruları olan buzağılarını beslemek için fizyolojik olarak ürettikleri “SÜT”, bizlerinde azami derecede faydalandığı ve de tükettiği bir ürün haline gelince, daha fazla üretilmeleri için yapılan seleksiyon çalışmaları ile yüksek süt verimli inek ırkları ortaya çıkmakla birlikte sorunları da fazlasıyla görülerek olmazsa olmaz tedbirler almamızı zorunlu hale getirmiştir.
“Mastitis” diye tanımladığımız meme yangısı ve hastalıkları sonucunda, hayvanımızın genel durumu bozulabildiği gibi sadece sütün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan yapısının değişime uğraması şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir.”Etken faktör”e göre değişik tip ve şekillerde görülen mastitis vakalarının, gerek aile işletmelerinde gerekse de sürü işletmelerinde koruyucu tedbirlerin alınmaması ve teşhisteki eksiklerden kaynaklandığı görülmektedir. Her işletme süt veriminin sürekliliğini sağlamak için “mastitis kontrol programı”nı uygulamak durumundadır. Bu programın yürütülmesinde iki temel bölüm vardır; birincisi “meme sağlığı”, ikinci aşama ise “sağım hijyeni “ dir.
Devamı için İndiriniz.